Τρίτη 10 Απριλίου 2012

5 απλές συμβουλές για καλύτερο ύπνο



Το να κοιμάται κανείς 8 ώρες είναι κάτι το ιδανικό.
Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάνεις για τον εαυτό του.
Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε όλους καθώς διάφοροι παράγοντες εμποδίζουν τον ευχάριστο και πολύωρο ύπνο. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν καλύτερο ύπνο.


1. Μην πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο
Σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν οι πιο πολλοί, το αλκοόλ δεν σας βοηθάει να κοιμηθείτε. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί αρχικά να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, αλλά το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο σας, ειδικά τις γυναίκες, στο δεύτερο μισό της νύχτας.

2. Μη γυμνάζεστε αργά το βράδυ
Γυμναστείτε 3-4 ώρες πριν τον ύπνο. Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο βαθιά, αλλά μην ασκηθείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς τονώνει τον οργανισμό σας και θα σας κάνει να κοιμηθείτε πιο δύσκολα.

3. Μην τρώτε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο
Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε φαγητό, και κυρίως υδατάνθρακες, τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το κρεβάτι. Η γκρελίνη (ορμόνη της πείνας), πρέπει να είναι υψηλή στον οργανισμό σας για να σας οδηγήσει σε έναν βαθύ ύπνο, αλλά επειδή οι υδατάνθρακες χαμηλώνουν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, θα σας οδηγήσουν σε αϋπνία. Και, φυσικά, να προσθέσουμε ότι αν το στομάχι σας είναι γεμάτο είναι δύσκολο να κοιμηθείτε.

4. Κρατήστε την τεχνολογία μακριά από τον ύπνο
Κρατήστε τον φορητό σας υπολογιστή, το κινητό και άλλες παρόμοιες συσκευές μακριά από το υπνοδωμάτιο σας. Βλέποντας τηλεόραση, ελέγχοντας τα e-mails ή διαβάζοντας άρθρα στις ιστοσελίδες μπορεί να διαταράξετε τον ύπνο σας. Το τεχνητό φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές καταστέλλει την απελευθέρωση του ύπνου που παράγει η μελατονίνη. Επίσης, οι μελέτες δείχνουν ότι το να λαμβάνετε και να παίρνετε γραπτά μηνύματα στο κρεβάτι μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Το twitter και το facebook μπορούν να περιμένουν μέχρι το πρωί.

5. Το δωμάτιό σας είναι ιερό
Κάντε το υπνοδωμάτιό σας ιδανικό για τον ύπνο σας με τη μείωση τόσο του θορύβου όσο και του φωτισμού στο δωμάτιο. Ακόμη και ένα μικρό κομμάτι φωτός μπορεί να σας χαλάσει τον ύπνο. Ακόμα και το φως από ένα ψηφιακό ρολόι. Αν το δωμάτιό σας έχει περισσότερο φως, δοκιμάστε να φορέσετε μια μάσκα ύπνου.

Τέλος, μια καλή θερμοκρασία για τον ύπνο σας θα ήταν από 12 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.